Joh.1,35-42 (4/01/2023)
De volgende morgen [na zijn ontmoeting met Jezus] stond Johannes [de doper] daar weer, met twee van zijn leerlingen. Toen hij Jezus opmerkte die daar rondwandelde, zei hij: “Kijk! Het lam van God!” De twee leerlingen hoorden hem dit zeggen en gingen Jezus achterna.
Jezus keerde zich om en zag hen achterna komen. Hij vroeg hun: “Wat zoeken jullie?” Ze antwoordden: “Rabbi – vertaald betekent dit: meester –, waar verblijf jij?” Hij zei: “Kom en zie!” Dus gingen ze mee en zagen waar hij verbleef, en ze bleven de hele dag bij hem. Dat gebeurde op ongeveer het tiende uur.
Andreas, de broer van Simon Petrus, was één van de twee leerlingen die dit van Johannes hoorden en Jezus waren gevolgd. Voor alles vond hij zijn broer Simon en zei hem: “We hebben de messias gevonden – wat vertaald betekent: de gezalfde [christos] – en hij bracht hem bij Jezus. Toen Jezus hem zag, zei hij: “Jij bent Simon, de zoon van Johannes? Je zult genoemd worden: Kefas.” – wat vertaald betekent: rots [Gr.: petros – Lat.: petrus]
Johannes doet iets wat alleen échte leraren doen: hij verwijst zijn eigen leerlingen naar een ander! “De komst van het rijk G-ds gaat niet over mij, zegt hij. Ik heb het alleen aan te kondigen en aan te wijzen. Welnu, ik wíjs het je aan: Kijk! Het lam van G-d! Ga hém achterna.”
Oneigenlijke leraren – dat zijn leraren die misschien wel wat kennis, maar niets profetisch in zich hebben – verwijzen hun leerlingen niet naar een ander, maar binden die aan zichzelf.
Minstens één van die twee die er gehoor aan gaven, heeft het niet alleen gedaan, maar ook verstaan, want op zijn beurt houdt hij zijn vondst niet voor zichzelf maar gaat ermee naar een ander om het te delen. Hoe klein dat gebaar ook mag lijken, het had gigantische gevolgen! Hij legde er immers de eerste ‘steen’ (petrus) mee voor wat later de hele Christus-beweging zou worden.
Aan ons dus om van ons weg te wijzen: het gaat om Christus, niet om ons; en om die boodschap niet voor onszelf te houden maar anderen daarin te betrekken. Je weet niet (en hoeft ook niet te weten) wat je veroorzaakt …